В периода 23-25 април 2010 на скалите (и пещерите и поляните) до село Церово се проведе Втория регионален технически преглед, организиран от Асоциация на спелеоклубовете в София.

Още в началото трябва да споменем, че времето беше с нас, и дъждът беше по-скоро дразнещ, отколкото демотивиращ.

В състезанието взеха участие 8 отбора всичките в категория до 3 години пещерен стаж, както следва:

Представители на ПК „Искър”:

 1. Кристина Попова, Мартина Александрова, Пламен Димитров
 2. Алексей Петров, Александър Гойчев, Васил Ангелов
 3. Живка Георгиева, Павлин Цалов, Михаил Вулджев
 4. Теодора Топузлиева, Фердун Местан, Невяна Мастикова

Представители на ПКСУ „София”:

 1. Виктор Георгиев, Георги Кадийски, Евтим Георгиев
 2. Симона Атанасова, Илияна Минева, Петя Милчева

Представители на ПК „Черни връх”:

 1. Владимир Душков, Райба Попова, Антон Генков

Представители на СПК „Академик”:

 1. Теодора Въндева, Румен Сечков, Владимир Алфонсо

Състезанието стана възможно благодарение на инвентара, екипирането и отличната организация на трасетата, осъществена от представителите на клубовете „Искър” и „София”, логистичната помощ от клуб „Под Ръбъ”, както и на всички опитни пещерняци от „Черни връх”, „Искър”, „София” и „Академик”, които наблюдаваха и оценяваха преминаването на елементите.

Наградния фонд тази година беше повече от стимулиращ. За пръв път имахме „призове” за спечелилите първите три места.

 

Дизайнът на наградите е дело на младата представителка на ПК „Искър” – Кристина Попова. Двамата с Георги Стайчев, създадоха прекрасни творения на изкуството, които сами по себе си са чудесен символ за нашето общо „хоби”, превърнало се в начин на живот. Мога само да съжалявам, че миналата година нямаше такива, за да си имам и аз :).

ParvoBW VtoroBW TretoBW

 

Предметните награди, бяха предоставени както следва:

 1. Магазин „Алпи” – любимата на всички ни Ани Пенчева, която не се уморява да подпомага по всякакъв начин пещерното дело, без да се подвоуми, предостави голямата награда – 60 метра въже Singing Rock ;
 2. Сдружение АСКС осигури наградата за второ място – блок (самохват, ролка и карабинер) ;
 3. Александър Янев предостави спитарник на италианската фирма Alp Design и заедно с десандьор от АСКС се получи третата награда;
 4. Одисея-ин / Магазини Стената осигуриха 3 бр. десандьори KONG Banana, които отидоха при отборите, заели от 4то до 6то място.
 5. ПК „Искър” осигури за всички отбори малки подаръци – прониквачки, прусяци, както и прекрасни сувенири за дамите 🙂

Изказваме горещи благодарности на всички фирми и лица, които помогнаха за формирането на наградния фонд и за създаването на красивите авторски призове!

А сега за самото състезание.

На 24ти април 2010 сутринта, след като пещерняците от „Искър” и „София” приключиха с екипирането на трасетата, в лагера, организиран на удобната голяма поляна 4 завоя над скалите се събраха всички отбори. След проверка на документите, се изтегли жребий за реда на представяне на отборите, както и кой ще бекипира, прихваща и разекипира, 3 отбора – на клубовете „Академик”, „София”и „Искър”, заедно с Иво Тачев потеглиха към пещерата „Чантите”, за да картират.

Останалите отбори поеха по системите.

Всички отбори успяха да минат по елементите на състезанието, вкл. Картирането, до 21 часа на същия ден. До 10:45 на 25ти април, неделя, беше предоставено време за довършване на картите и доизпитване на възли. След това се пристъпи към финализиране на оценките.

Таблицата по-долу показва наказателните точки и времето за преминаване на всички елементи:

Table

 

Награждаването протече в условията на лек ръмеж и силни емоции. Победителите: Алексей Петров, Александър Гойчев и Васил Ангелов от ПК „Искър“, бяха отличени с полагащата им се награда с изричната уговорка, че трябва да обръщат много повече внимание на безопасността, отколкото на победата.

Втори станаха Виктор Георгиев, Георги Кадийски и Евтим Георгиевот ПКСУ София, а трети: Живка Георгиева, Павлин Цалов и Михаил Вулджев, отново от ПК „Искър“ . С това задължителната част приключи, и настана време за забавление. Първенците бяха удостоени с честта да разекипират.

 

Благодаря на всички присъстващи, най-вече на участнците в отборите, заради които се постарахме да организираме техническия преглед.

 

Ще се видим отново през 2011 година – очакваме предложения за място на провеждане на прегледа.
Татяна Виналиева